Povratak na uvodnu stranu

10 razloga za isključivanje autofokusa

izvor: Vidoje Mojsilović, "Fotografija-od ideje do realizacije"

Autofokus nije uvek onoliko pouzdan koliko biste očekivali od njega.
Ovde navodim deset situacija kada je autofokusiranje pravo mučenje.

1. Kada nema dovoljno kontrasta u kadru

Vaš aparat će se stvarno namučiti da "otkrije" kontrastna mesta na finim ravnim ili izbočenim teksturama. Digitalni fotoaparati imaju jedan od dve vrste autofokusa: aktivni (koji koristi infracrveni snop svetla) i pasivni (koji pretražuje kadar za svetlim/kontrastnim područjima). Aktivni fokus daje bolje rezultate u ovim, manje kontrastnim situacijama, ali uspeh nije garantovan.

2. Kada možete preplašiti životinje

Kada ste u divljini, tihi objektivi su presudni za blisko snimanje životinja. Osnovni problem sa autofokusom je u tome što životinje imaju izuzetno oštro i osetljivo čulo sluha. Čak i najmekši šum ili zujanje motora vašeg objektiva može preplašiti životinje. Korišćenjem ručnog fokusa izbeći ćete pravljenje buke koja će ometati životinje koje snimate.

3. Kada nema dovoljno svetla

Objektivi sa pasivnim autofokusom se pri lošim svetlosnim uslovima jako teško snalaze. To je zbog toga što se ovi autofokus sistemi oslanjaju na kontrast. U ovim situacijama, autofokusne asistent-lampe mogu ponekad pomoći. Ako ni to ne pomaže, ručni fokus je izlaz iz problema. Fotoaparati sa aktivnim autofokusom će se često snaći u ovim situacijama.

4. Kada tražite hiperfokalnu daljinu

Kada snimate pejzaž i želite veliki DOF, generalno je potrebno da fokus tražite na prvoj trećini kadra, kako biste dobili hiperfokalnu distancu (maksimalan fokus od prednjeg plana do beskonačnosti). Kada fotoaparat fokusira na pravu tačku, potrebno je isključiti autofokus. Ako to ne uradite, aparat može refokusirati svaki put kada pustite okidač.

5. Kada snimate identične kadrove za HDR fotografije

HDR fotografije zahtevaju tri identična kadra pri različitim ekspozicijama. Jedan normalan, jedan dva stopa podeksponiran i jedan dva stopa preeksponiran. Ova tri snimka biće stopljena u jedan, u kome će biti više detalja u senkama, srednjim tonovima i svetlijim delovima. Kao i u prethodnoj tački, isključenje autofokusa je od presudnog značaja kako bi zadržali identičan fokus na sva tri snimka.

6. Kada snimate kroz staklo

Kada snimate kroz prepreku, poput stakla (prozora, vetrobrana itd), trave ili sličnog, može doći do nepravilnog fokusa. Ručnim fokusom osiguraćete siguran fokus na željenom objektu, a ne na objektu koji je bliži vama.

7. Kada poštujete pravilo trećina

Jeftiniji DSLR aparati često imaju manji broj fokusnih tačaka, koncentrisanih u centralnoj zoni kadra. Kada snimate koristeći stativ, subjekat fokusiranja često nije u njihovom dometu, pa je ručno fokusiranje poželjnije.

8. Kada panujete

Kada panujete, prateći određeni subjekat u pokretu, fokusiranje datog objekta može biti složeno zbog tačaka autofokusa vašeg aparata. Ručnim fokusiranjem na tačku za koju znate da će vaš subjekat proći, možete unapred odrediti fokus i prebaciti se u ručni fokus, kako bi osigurali precizan snimak.

9. Kada hoćete drugačiji fokus

Portret najčešće zahteva fokusiranje i pažnju na očima modela, pa je osiguravanje oštrine na očima od ekstremne važnosti. Snimanje sa otvorom blende od f2.8 kreira veoma plitak DOF. Ako vaš autofokus slučajno fokusira na obrvama ili vrhovima trepavica koje imaju veliki kontrast, možete izgubiti kritičnu oštrinu na očima. Ručnim fokusiranjem izbeći ćete ovaj problem.

10. Kada snimate insekte

Kada snimate insekte koji se brzo kreću sa velike blizine, koristeći makro objektive, autofokus je skoro neupotrebljiv. Fokusiranje vašeg objektiva od minimalne daljine, možete lagano izoštravati dok ne dobijete pravi fokus. Kada to učinite, fokusiranjem pozadine, a zatim odmicanjem za toliko koliki je insekt, ostaje još samo da ga sačekate da sleti na tu pozadinu.

Ne čekajte, vreme prolazi

Vreme loših fotki je odavno za nama. Nemojte čekati da vam loše osmišljen sajt sa nekakvom GIF sličicom donese sitnu zaradu. Prava fotografija je ono što privuče prvi pogled a to je ono što najčešće dovede i do konačne pozitivne odluke. Kod nas dobijate vrhunsku fotografiju i profesionalnu uslugu.

Pozovite nas