Povratak na uvodnu stranu

Prostornost u fotografiji

izvor: Vidoje Mojsilović, "Fotografija-od ideje do realizacije"

1. Umanjene veličine

Prostorni odnos stvaraju dva objekta poznatih, istih veličina, od kojih je jedan bliže kameri a drugi dalje. Udaljeniji će biti znatno umanjen, a bliži izrazito uvećan.

2. Osvetljenje

"Ravna" svetlost iz pozicije kamere uništava iluziju prostora. Obrnuto, svetlost sa strane ili protivsvetlo, povećava prostornost na fotografiji.

3. Upoređivanje dimenzija

Predeo će dati utisak prostornosti ako u njemu ima objekata poznatih veličina, i to da se na daljini nalaze.

4. Atmosfera

Tamni objekti sugerišu blizinu a svetliji udaljenost. Efekat se pojačava za vreme maglovitih dana, ili dimom i raznim isparenjima u velikim gradovima.

5. Mala dubinska oštrina

Velikim otvorom blende dobija se neoštra pozadina, optički utisak da je ona udaljena a objekat koji je oštar - približen. Međutim, dubina predela se postiže i savršenom oštrinom, jer će tako oko biti vođeno od detalja do detalja.

Osim ovih pet načina postizanja prostornog odnosa na fotografiji, na konačan efekat utiče i realističnost snimka. Na fotografiji treba da se vidi ono što stvarno posmatramo u prirodi. Realistična fotografija pomaže da dobijemo istu onakvu perspektivu kakvu očima gledamo.
Ovo se postiže vrlo jednostavno: snimajte horizontalnom, ne nakrivljenom kamerom. Međutim, koliko god nagib kamere može da upropasti perspektivnu realističnost objekta, tako isto je opasna i distanca sa koje se snima. Distanca između kamere i objekta ne bi smela da bude manja od osmostruke povećanosti objekta koji se snima.

Ne čekajte, vreme prolazi

Vreme loših fotki je odavno za nama. Nemojte čekati da vam loše osmišljen sajt sa nekakvom GIF sličicom donese sitnu zaradu. Prava fotografija je ono što privuče prvi pogled a to je ono što najčešće dovede i do konačne pozitivne odluke. Kod nas dobijate vrhunsku fotografiju i profesionalnu uslugu.

Pozovite nas